Nissewaard Lifestyle & Business, zomer 2021

71 NISSEWAARD LIFESTYLE & BUSINESS aan het Geervlietse Dorpsplein. Daar vandaan gaat het naar de aangrenzende winkel en de twee vestigingen aan de Toldam in Heenvliet en Mr PJ Oudweg in Zuidland. GROENE TOMPOUCE Met liefde voor het vak – ‘Een fantastisch beroep’ - maken Sandra en haar bakkers alle mooie broden en specialiteiten. Dat er vaste afnemers uit Rotterdam afreizen voor haar tijgerwit zegt genoeg. En met dank aan Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven zijn er gelukkig weer meer jonge bakkers die zich op brood willen storten. ,,Als je echt brood wilt proeven, gaat er niets boven een ambachtelijk gemaakt product,” zegt Sandra stellig. Als tiener stond ze zelf al met gemak driehonderd rozijnenbollen op een dag weg te kneden. Vanuit die passie ontstaan telkens nieuwe broodproducten en gebakjes. Zoals de Bernisser Pit of de Boerenspelt ,,Maar de basis blijft hetzelfde ‘KAKELVERS EN VAN BAKKERSKWALITEIT’ en dat is alles zelf maken op de ouderwetse manier. Bij ons komen geen bakken appelstukjes binnen, we schillen en hakken alles zelf om de lekkerste appeltaart te kunnen presenteren aan onze klanten. We doen geen enkele concessie als het gaat om smaak.” Bakkerij Reedijk, die inmiddels ook een leerbedrijf is om bakkers op te leiden, heeft een aantal specialiteiten in het assortiment waarvoor klanten in de auto stappen. De groene tompouce van Reedijk is zo’n beroemde smaakmaker en oude traditie. ,,Een recept van Jaap Reedijk, de voorganger van mijn vader. Hij deed een beetje rum door de banketbakkersroom en maakte groene fondant in plaats van roze. Maar in de mond is het een echte tompouce, hoor.” BOTERLETTERS Ook de Geervlietse Stoeptegel is een bekend handelsmerk van Reedijk en bestaat uit koek met Amarenenkersen en amandelspijs. Met Pasen ligt er geel brood in de winkel. Die kleur heeft het te danken aan een beetje geweekt saffraan dat over het deeg wordt gesprenkeld. ,,Klanten zijn er gek op. Als we dat niet in het assortiment hebben, is het feest niet compleet.” Eind van het jaar maakt de bakkerij juist weer overuren om te voldoen aan de grote vraag naar boterletters, een geliefde traktatie voor bedrijven. Ook hier staat ambachtelijkheid voorop, want alle letters worden pas op de dag voor de bestelling gemaakt. ,,Kakelvers en van bakkerskwaliteit. Daar worden mensen blij van.” Om de vele wandelaars en f ietsers die door Geervliet en omgeving trekken ook te laten genieten, is de bakkerij twee jaar geleden uitgebreid met een kleine lunchroom. Voor een kopje koff ie, ijsje of een lekker gebakje in het aroma van vers gebakken brood.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=