Nissewaard Lifestyle & Business, najaar 2021

“Ik heb altijd ideeën waarmee mijn koks aan de slag gaan. Zo komen we als team altijd weer tot een inspirerende mix.” 26 Nissewaard Lifestyle & Business Achter de small gevel – ‘Dat scheelde in vroeger eeuwen in de belasting’ – aan de historische Markt schuilt een restaurant waar passie op het menu staat. Niet allee bij eigenaar Ruud die hier in 1991 aan zijn avontuur begon, maar ook bij de drie koks die al vele jaren het fornuis delen en de tweede gastheer en sommelier die dit jaar de gelederen kwam versterken. Een team, al zo lang bij elkaar, dat is bijzonder in horecaland, weet ook Ruud. ,,We zijn gewoon één familie.” Dat fundament legde hij toen hij als 29-jarige de kans kreeg om in zijn oude woonplaats de voormalige herberg met al zijn authentieke elementen over te nemen. Een eerste poging mislukte omdat de bank geen toekomst zag in het plan van Ruud. ,,We zouden meer verdienen door in een mayonaisefabriek aan de slag te gaan, zei men.” Er ging even een streep door, maar toen hij na een jaar door bierbrouwer Heineken werd gepolst of hij nog interesse had, ging het avontuur alsnog beginnen. VERRASSINGEN Ruud kocht een ruim vier eeuwen oud etablissement waar de cafébezoekers gezeten aan tafeltjes met Perzische kleedjes hun drankjes nuttigden. Een kleine tien jaar geleden ging de bezem door het interieur en werd De Hoecksack het restaurant zoals we dit nu kennen. Chique gedekt met linnen, maar toegankelijk voor iedereen die van lekker eten houdt. Of ze nu voor een lunch komen of voor een avondvullend diner met verrassende gangen. Ruud voelt zich er als de bekende vis in het water. Hij kent zijn vele trouwe gasten – ‘Sommigen komen wel een paar keer per week’ – en zij kennen de waard. Maar al behoren ze tot de vaste clan, ook voor hen moet elk bezoek een verrassing zijn. ,,Natuurlijk hebben we onze klassiekers op de kaart, maar er zijn altijd een nieuw verrassingsmenu en wisselende weekgerechten. En buiten de kaart om is ook van alles mogelijk. Stiekem vinden we dat misschien wel het leukste. Als gasten vragen: heb je dat of dat misschien? Aan ons de taak dan om iets moois op tafel te toveren.” Zoals hij met zijn team ook tijdens de coronalockdown creatief aan het koken sloeg. De kraam voor zijn karakteristieke pand werd een geheide hit, net als de thuisboxen die de keuken uitvlogen. ,,We houden simpelweg van

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=